• Novinky

            • Otvorenie školského roka 2023/2024

            • Organizácia vyučovania od 4.9.2023


              4. september 2023


              Žiaci 1. ročníka

              Slávnostné otvorenie školského roka sa uskutoční na školskom dvore so začiatkom o 8.00 hod., v prítomnosti dieťaťa a jedného rodiča. Následne sa žiaci presunú so svojimi triednymi učiteľmi do kmeňových tried spolu s rodičmi. V prípade nepriaznivého počasia sa slávnosť uskutoční na dolnej chodbe v pavilóne B. 

              Žiaci 2. – 9. ročníka

              Slávnostné otvorenie školského roka sa uskutoční na školskom dvore so začiatkom o 9.00 hod. Ak sa pre nepriazeň počasia nebude môcť uskutočniť v exteriéri, tak sa bude realizovať v kmeňových triedach (prostredníctvom školského rozhlasu).  Žiaci sa budú zhromažďovať pri svojich triednych učiteľoch v čase od 8.30 hod. v areáli školy. Žiaci vchádzajú do budovy školy priebežne – bez zhromažďovania.

              Školský klub detí ani školská jedáleň dňa 4.9.2023 – nebudú v prevádzke! Záujem o ŠKD nahláste 4.9.2023 triednym učiteľom a vychovávateľkám. 

              Záujem o stravovanie v školskej jedálni hláste vedúcej ŠJ.


                5. september 2023

                 

                Dĺžka a organizácia vyučovania

                • žiaci 1. – 4. ročníka: 4 vyučovacie hodiny, obed podľa rozvrhu stolovania,
                • žiaci 5. – 9. ročníka: 5 vyučovacích hodín, obed podľa rozvrhu stolovania.

                Činnosť v triede riadi triedny učiteľ, so zameraním na oboznámenie sa so školským poriadkom, BOZP, triednymi pravidlami.

                 

                Školský klub detí

                • ranný školský klub detí od 6.45 hod. do 7.45 hod.
                • poobedňajší školský klub detí po skončení vyučovania do 17.00 hod.

                 

                Príspevok v školskom klube detí

                • v zmysle §114 ods. 7 zákona NR SR č.245/2008 Z. z o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov a v súlade VZN mesta č. 3/2021 zo dňa 23.6.2021 sa mení príspevok na ŠKD
                • na čiastočnú úhradu nákladov spojených s činnosťou v školskom klube detí v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta je určený mesačný príspevok vo výške 5€
                • v poradí na každé ďalšie dieťa v rámci jednej rodiny, zákonný zástupca prispieva na čiastočnú úhradu nákladov spojených s činnosťou školského klubu detí mesačne sumou 3€
                • zriaďovateľ môže znížiť príspevok  na 1,5€ mesačne, ak zákonný zástupca neplnoletého. žiak o to písomne požiada riaditeľa základnej školy a predloží doklad o tom, že je poberateľom dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke k hmotnej núdzi podľa osobitného predpisu.  

                 

                Od 5. septembra 2023

                • ranný školský klub detí od 6.45 hod. do 7.45 hod.,
                • poobedňajší školský klub detí po skončení vyučovania do 17.00 hod.,
                • školská jedáleň vydáva obedy v čase od 11.20 hod. do 14.00 hod. podľa presne stanoveného rozpisu stravovania.
              • Oznam školskej jedálne (ŠJ)

              • Zápisné lístky stravníka (ZLS) na školský rok 2023/2024 si môžete vyzdvihnúť u vedúcej jedálne  (v papierovej podobe) alebo na stránke školy.

                Žiak bude prihlásený na stravovanie až po doručení ZLS. Všetky potrebne informácie sú uvedené v ZLS.

                Stránkové dni a hodiny : od 4.9.2023   od 8:00 do 14:30 hod. (každý pracovný deň).

                Ostatné informácie u vedúcej ŠJ.

              • Letná kreatívna škola MIŠ – MAŠ 2023

              • Skončil sa siedmy ročník letnej kreatívnej školy MIŠ – MAŠ. Bol plný zábavy, tvorivosti, učenia, ale hlavne smiechu a radosti. Deti plné očakávania sa tešili na každé prekvapenie, ktoré sme im s láskou pripravili. Všetkým učiteľom, asistentom, vychovávateľom, sociálnym pedagógom, ktorí boli súčasťou MIŠ –MAŠ, patrí obrovské ĎAKUJEM.

              • Straty a nálezy

              • Vážení rodičia,

                Radi by sme Vás vyzvali, aby ste si prišli prevziať veci Vašich detí, ktoré tu zostali 30. júna 2023 v čase od 09:00 do 12:00 hod. (najneskôr do 25. 08. 2023).

                Veci, ktoré nebudú prevzaté budú darované charite a komunitnému centru.

                S pozdravom

                PhDr. Róbert Berta, MBA - riaditeľ školy

              • Účelové cvičenie na II. stupni

              • 26. júla 2023 žiaci II. stupňa absolvovali účelové cvičenie. Hneď na úvod Mgr. Ladislav Király oboznámil žiakov s programom a časovým harmonogramom dňa. Predstavili sme im opatrenia v civilnej ochrane podľa metodických smerníc platných pre CO. Ďalej sme žiakov oboznámili s organizáciou na škole prostredníctvom prezentácie na interaktívnej tabuli, žiaci si mohli vypočuť zvukové varovné signály a vyhlasovanie slovných doplnkových informácií. Po nácviku evakuácie školy sme sa presunuli do prírodnej oblasti kopca Veľký kopec. V čase „zdravotnej prípravy“ boli žiaci oboznámení so všeobecnými zásadami prvej pomoci a použitím zdravotníckeho materiálu, zásadami ošetrenia rany, prvou pomocou pri poruchách dýchania. Spoločne sme sa vrátili späť do školy. Presun bol pokojný a bezproblémový. 

                Na záver účelového cvičenia Mgr. Ladislav Király poďakoval pedagógom aj žiakom za aktívnu  účasť na celom priebehu cvičenia a vyzdvihol žiakov za ich aktívny prístup a dobré správanie.

              • Školský výlet žiakov 6. ročníka Košice - Čermeľ

              • Na pondelok 27. 06. 2023 sme sa všetci veľmi tešili.  Bol to deň nášho školského výletu. Žiaci 6.A, 6.B a 6.C spolu  so svojimi triednymi učiteľmi a pani zástupkyňou Marciovou sa zúčastnili školského výletu Košice -Čermeľ.  V autobuse si cestou spievali a tešili sa na nový zážitok. Najprv sme cestovali detskou železnicou. Detská železnica  Košice sa nachádza v košickej rekreačnej mestskej časti Čermeľa a je najväčšou detskou atrakciou  v meste Košice. Bola postavená ako prvá pionierska železnička  v Československu  v roku 1955 – 1956.  Vláčik prechádzal najkrajším prírodným miestom v Košiciach- Čermeľským údolím a odviezol nás do malebnej prírody Alpinka.   Tam sme pobudli asi  dve hodiny.   V areáli ako aj v jeho okolí sú vytvorené ohniská na  opekanie.   Návštevníkom sú k dispozícii bufety, ihrisko pre deti ,športové ihrisko, opičia dráha TARZANIA ALPINKA  a golfové ihrisko.  Potom sme sa vybrali do nákupného centra – Optima. Navštívili sme dobrodružný film  Rýchlo a zbesilo 10.Žiaden školský výlet  nie je dokonalý  bez možnosti nákupu. Po nákupoch sme  unavení, ale šťastní potom opäť nastúpili do autobusu.   Z výletu  nám ostalo veľa príjemných spomienok a zážitkov.

              • Didaktické hry na 1. stupni

              • Ochrana života a zdravia sa na našej škole realizuje formou didaktických hier.  Žiaci si mohli vyskúšať evakuáciu školy v prípade ohrozenia, poznávanie rastlín, húb a živočíchov v prírode. Naučili sa poskytnúť prvú pomoc, obsah lekárničky a dať poraneného do stabilizačnej polohy. Zároveň si zopakovali aj dopravné značky. Na našom prenosnom dopravnom ihrisku si mohli žiaci prakticky vyskúšať dopravné situácie na ceste. Nezabudli sme im pripomenúť, že na ceste, ale aj v prírode musia byť opatrní. Prežili sme spoločne príjemný, poučný deň. 

              • Základný plavecký výcvik

              • V dňoch 19. 6. 2023 až 23. 6. 2023 sa naši 40 tretiaci zúčastnili plaveckého výcviku, ktorý bol tento rok realizovaný v krásnom prostredí „slovenského mora“ Zemplínskej šíravy, v Thermalparku Šírava.

                Každé ráno žiaci cestovali s plným nasadením a v očakávaní, čo nové sa v ten daný deň naučia. Počas plaveckého výcviku boli pod dohľadom učiteľov a asistenta. Žiaci boli rozdelení v prvý deň na plavcov a tých, ktorí potrebovali ešte potrénovať a popasovať sa s dýchaním. Bolo radosť pozerať, ako sa každým dňom zdokonaľovali a presúvali sa do skupiny plavcov. Všetci si preverili svoje plavecké zdatnosti, vytrvalosť a tešili sa z pohybu vo vode. Odmenou za preplávanie šírky bazéna sa stalo „mokré vysvedčenie“ so sladkosťou. No a ako by to bolo, keby sme sa aspoň v Šírave nenamočili. V posledný deň sme sa vybrali na pláž Anima. Celý výcvik sme ukončili dobrou zmrzlinou. 

              • BESEDA

              • Dňa 9. júna 2023 našu školu navštívila pani doktorka – gynekologička MUDr. Melinda Baloghová Štefánová. Pani doktorka sa nám predstavila a potom nám porozprávala o veciach, ktoré sa týkajú  žien a dospievania. Pomocou obrázka nám opísala stavbu ženských pohlavných orgánov, vysvetlila nám priebeh menštruácie a tehotenstva.

                Rozprávala nám o pohlavných bunkách, o pohlavných chorobách (ako napr.: AIDS, syfilis, kvapavka, o intímnej hygiene, ochrane a partnerských vzťahoch).

                Besedy sa zúčastnili žiačky 7., 8., a 9. ročníka. Mali sme za úlohu napísať na papier otázky, na ktoré sme chceli vedieť odpovede.

                Pani doktorke sme sa na konci besedy poďakovali za to, že nám tak perfektne vysvetlila to, čo my dievčatá potrebujeme vedieť.

                Ďakujeme pani učiteľke Slovinskej, že nám zabezpečila toto stretnutie.

                Kitti Szabová, IX.A

              • Enviromentálne aktivity

              • Enviromentálne povedomie žiakov sme rozvíjali riešením rôznych aktivít. Dôraz sa kládol na:

                -        vnímanie problémov životného prostredia

                -        rozvíjanie zručnosti žiakov v ochrane životného prostredia

                -        zlepšovanie rozhľadenosti v enviromentálnych výzvach

                Najúspešnejšie skupiny:

                1.      miesto:

                1.      skupina: Rómeo Norbert Tóth, Levente Makó, Nikolas Battyányi

                2.      skupina: Kitti Csordásová, Boglárka Kondášová, Miriam Kuliová

                2.miesto:  Vanda Bereckeiová, Ema Petrovičová, Linda Vojtková

                 

                Ďakujeme za aktívny prístup a najúspešnejším gratulujeme.

              • EXKURZIA

              • Dňa 14.06.2023 sme sa so žiakmi 7., 8. a 9. ročníka vybrali na exkurziu. Cieľom bola návšteva Jasovskej jaskyne a Kláštora premonštrátov v Jasove.

                Ráno sme sa so 40 žiakmi na palube vydali na cestu. Najprv sme navštívili Kláštor premonštrátov. Ich barokový kostol je nádherný. Fresky na stenách, stropoch, oltár , organ, netradičné technické riešenia.... Žiaci so záujmom počúvali rozprávanie o histórii rádu  a  o osude kláštora. Navštívili sme miestnosť, kde sa v minulosti uchovávali dokumenty preukazujúce vlastníctvo majetku.

                Ďalšou miestnosťou bola knižnica . V knižnici je údajne 10 000 kníh napísaných vo viacerých jazykoch – v nemčine, schwabachu ,  maďarčine, latinčine. Mali sme možnosť pozrieť aj vystavené exponáty minerálov, peňazí. Na naše prekvapenie sme mohli vidieť aj  portréty bývalých opátov úradujúcich v leleskom kláštore.

                Po návšteve kláštora sme sa vybrali do  Jasovskej jaskyne. Sintrová výzdoba, nevšedné tvary, krásne nasvietené a podsvietené zákutia, hlboké jazierko s krištáľovo čistou vodou, niekoľkominútová tma.  K tomu informácia , že v jaskyni sa zdržujú netopiere.... Po absolvovaní cca 200 schodov sa niekoľkým žiakom začala točiť hlava, tak sprievodkyňa spomalila .Nakoniec tých schodov bolo vyše 300. 😊                                     

                Hladošom sme dali rozchod v OC Optima. Spokojné tváre 40 žiakov v autobuse hovorili za všetko. Cestou domov sme mali spevácku hodinku (ďakujeme  za výbornú atmosféru), po autobuse chvíľu poletovali balóny. 😊

                Z exkurzie ostal príjemný pocit z užitočne prežitého dňa a pekné spomienky.

                Ďakujeme pánovi Čurmovi ( TRANSEM s. r. o. ) za bezpečnú jazdu a ústretovosť. 

                Text: RNDr. Iveta Slovinská

                Foto: PaedDr. Ildikó Pribulová Daková

              • Exkurzia - Múzeum a kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove

              • Špeciálna trieda VI.D sa dňa 22.6.2023 zúčastnila tematického dňa v areáli trebišovského kaštieľa. Tohoto roku témou bola stratená grófka Katarína. Úlohou žiakov bolo pomocou aplikácie Život na panstve nájsť grófku na území kaštieľa. Po splnení úlohy boli na dvore pripravené stanovištia s ukážkami remesiel z doby Andrássyovcov.