• Novinky

            • Škola v prírode

            • V príjemnom prostredí rázovitej horskej dedinky Ždiar, ktorá sa nachádza pod štítmi Belianskych Tatier, sa v dňoch 5. 6. 2023 – 9. 6. 2023 zúčastnilo 32 žiakov 4. ročníka zážitkovej školy v prírode. Keďže nám počasie v deň príchodu prialo, autobusom sme sa presunuli na Štrbské pleso, ktoré nás uchvátilo svojou krásou a prírodnou scenériou. Na druhý deň v dopoludňajších hodinách sme sa vybrali na túru spoznať krásy goralskej dedinky Ždiar, dostali sme sa až do Skicentra - Ždiar Strednica, ktoré sa nachádza priamo v srdci  prírody Belianskych Tatier. Poobedňajšie hodiny sme strávili hrami a kreatívnymi prácami v jedálni penziónu. V stredu ráno sme sa zobudili na sychravé počasie. Daždivé počasie sme využili na učenie sa a na tvorivú dielňu. Poobede sme sa presunuli do Tatranskej Lomnice. Prvou zastávkou bola Galéria Dobrá hračka, kde si mohli vyskúšať prácu v rôznych povolaniach. V okamihu sa z nich stali hasiči, piráti, policajti, lekári, stavbári, kozmonauti, hudobníci, ale aj malé modelky, či pekárky. V tejto interaktívnej detskej galérii na nich čakali rôzne hlavolamy, IQ puzzle, hudobné i kreatívne hračky. Žiaci si vyskúšali i dopravné ihrisko plné kruhových objazdov, prechodov pre chodcov a zákrut. Druhou zastávkou bolo Múzeum Tatranského národného parku. Žiaci si najprv pozreli zábavno-náučný film, ktorý zachytáva život našich vysokohorských spáčov, svišťov a  potom si prezreli expozíciu múzea. Oboznámili sme sa s charakterom tatranskej prírody, s jej ochranou a dejinami sprístupňovania Tatier. Štvrtok po výborných a výdatných raňajkách sa žiaci okúpali v krytom bazéne, ktorý sa nachádzal v areáli neďalekého penziónu. Poobede sme sa presunuli do Starého Smokovca, kde sme navštívili očividne najzábavnejšiu galériu – Tricklandia. Zažili sme jedinečné putovanie Slovenskom v galérii trick-artu a optických ilúzií. V priestoroch galérie sme sa stretli s interaktívnymi ilúziami s motívmi slovenských rozprávok a zámkov.  Žiaci sa zabavili v antigravitačnej miestnosti a najkrajšom zrkadlovom bludisku v strednej Európe. Posledný deň sme zahájili návštevou OC Madaras v Spišskej Novej Vsi. Okrem nakupovania v obchodnom centre čakal žiakov aj chutný obed. Celý týždeň bol plný zábavy, smiechu a dobrej nálady. Nechýbala ani diskotéka, spev a tanec. Žiaci sa vrátili domov zrelaxovaní, obohatení o nové vedomosti a veselé zážitky. 

            • Exkurzia do Centra enviromentálnej výchovy

            • Centrum enviromentálnej výchovy ponúka zážitkové vzdelávanie v rámci enviromentálnej výchovy. Pestrými aktivitami vzbudzujú u žiakov vzťah k ochrane životného prostredia. Navštívili sme triediace linky na papier, plast a kovy a odškvarovňu. V kabínke žeriavnika mali možnosť vidieť prenášanie odpadu do jamy hlbokej 25 metrov, v ktorej sa ten odpad spaľuje. Dozvedeli sme sa, že: 

              - prvý plast vynašiel Leonardo da Vinci

              - ako správne triediť odpad

              - význame separácie odpadu

              Náučná časť bola doplnená spoločenskými hrami, interaktívnymi cvičeniami a tvorivými aktivitami. 

            • Knižný festival so spisovateľkou LENKOU ŠINGOVSKOU

            • Dňa 7. júna 2023 sa konal knižný festival  za účasti  šéfredaktorky vydavateľstva Class, autorky knihy –  Dodo  v krajine permoníkov Lenky Šingovskej . Pani spisovateľka  vyrozprávala žiakom fantazijný príbeh, ktorý  sa odohráva  v banských lokalitách na Slovensku.  Knižný festival bol organizovaný  Regionálnou knižnicou  v Kráľovskom Chlmci, na ktorom sa zúčastnili žiaci 6. B triedy. Žiaci kládli  šéfredaktorke  otázky zo zákulisia tvorby  a vzniku knihy. Pani Lenka Šingovská  odpovedala  na všetky otázky úprimne.  Pútavo nám predstavila aj  iné knihy (  Slovensko – krajina plná tajomstiev, Z babičkinej  truhlice,  Po stopách kocúra Felixa,  Felix a princeznin prsteň a pod. )  Priblížila   nám aj  vybrané lokality  Slovenska. Chcela poukázať  na to, že na korene a kultúru našich predkov by sme nikdy nemali zabudnúť. Prezradila nám aj to, že miesta, ktoré sa v knihách  vyskytujú, osobne navštevuje a hľadá o nich informácie.

              Pani šéfredaktorke  vydavateľstva Class ďakujeme za návštevu a prajeme jej veľa úspechov v ďalšej tvorbe.

            • EXKURZIA – OKRESNÝ SÚD TREBIŠOV

            • Dňa 23. mája 2023 sa žiaci ôsmeho a deviateho ročníka v sprievode p. uč. Balogh-Tárczy a p. uč. Greznárovej v rámci vyučovania predmetu Občianska náuka a výchovy k ľudským právam zúčastnili exkurzie na Okresnom súde v Trebišove.

              Po našom príchode sa nás ujal zamestnanec okresného súdu, ktorý nás milo privítal a usmernil do pojednávacej miestnosti. Pri vstupe do priestorov súdu žiaci museli absolvovať prehliadku, či nevlastnia nedovolené  predmety. Ešte pred začiatkom súdneho pojednávania si žiaci vypočuli prednášku na tému Kriminalita mladistvých a trestná zodpovednosť.

              Potom nasledovali súdne pojednávania. Mali sme šťastie zúčastniť sa na 4 verejných súdnych pojednávaniach, na všetkých sa pojednávalo vo veciach trestného práva, čo bolo pre žiakov veľmi podnetné a poučné. Súdne pojednávania viedol sudca okresného súdu v Trebišove pán JUDr. Martin Kurečko.  Žiaci mali možnosť sledovať priebeh súdneho pojednávania, oboznámiť sa s prácou sudcu, obhajcu a prokurátora. Dozvedeli sa veľa nových, zaujímavých informácií z oblasti trestného práva.

              Po skončení pojednávaní si na nás našiel čas aj predseda okresného súdu pán JUDr. Ladislav Bujňák , ktorý vysvetlil žiakom základné otázky trestnej zodpovednosti mladistvých, skutkové podstaty trestných činov týkajúce sa mladistvých, trestno-právne hľadisko kyberšikany, zdieľanie informácií a príspevkov na sociálnych sietiach, jeho nebezpečenstvo, dôsledky a pod.

              Táto exkurzia určite splnila svoj cieľ, ktorým bolo priblížiť žiakom špecifiká súdneho procesu a vidieť jeho priebeh v praxi.

              Dúfame, že táto zážitková forma výučby sa osvedčí aj  v budúcich školských rokoch, pretože je pre žiakov atraktívna a zároveň má nesporne edukačný prínos.

               

              Mgr. R. Balogh-Tárczy, Mgr. A. Greznárová

            • Medzinárodný deň detí

            • "Všetky deti nech sú stále šťastné a milované."

              Medzinárodný deň detí a tematický týždeň

              Na 2. stupni sa oslavy detí začali od pondelka. Žiacka školská rada totiž vyhlásila Tematický týždeň, počas ktorého sa žiaci obliekali podľa jednotlivých zadaní:

              V pondelok sa žiaci vrátili do minulosti a vyskúšali si rôzne staršie štýly v obliekaní,

              v utorok sa obliekali podľa svojich vysnívaných povolaní,

              v stredu si zobrali na mušku štýl svojho obľúbeného učiteľa,

              vo štvrtok bol športový (MDD) a

              v piatok sa konal pyžamový deň.

              O tom, že to hravo zvládli, svedčia aj fotografie.

            • Družinári na exkurziách...

            • ​​​​​​​Tropicarium Budapešť

              Najprv sme sa vybrali do TROPICARIA a to priamo do ďalekej Budapešti. Budapešť je prekrásne mesto. Navštívili sme niekoľko pamätihodnosti mesta. Najviac sa nám páčil Parlament a velikánske lode na Dunaji. Pani vychovávateľky nám objednali veľmi chutný obed. Ako sme sa naobedovali, išli sme do Tropicaria. Asi najväčším lákadlom Tropicaria je obrovské žraločie akvárium s tunelom. Samotný tunel má 11 metrov a pohľad na okolitý morský svet si každý z nás určite vychutnal. To však nie je všetko. Našli sme tu aj aligátory, aj tropický prales, v ktorom sa dokonca blýska a prší. Určite nemôžeme zabudnúť na exotické vtáctvo, plno ďalších morských živočíchov a najmenšie opice sveta. Cítili sme sa tu ako v rozprávke.

              ZOO  a DinoPark v Košiciach

              O pár dní neskôr naša cesta viedla do ZOO v Košiciach. Tu nás tiež čakali zvieratká zo všetkých kútov sveta, ale tie boli vonku, v prírode. Po chutnom obede sme išli ku zvieratkám. Zvieratká boli zvedavé na nás a my na ne. Videli sme rôzne pestrofarebné cudzokrajné vtáky, voľne sa pohybujúce pávy, nezbedné opice, vylihujúce levice, tulene, ťavy, krásne pelikány, labute, plameniaky a iné zvieratká. V DinoParku sme sa premiestnili na chvíľu do obdobia éry dinosaurov. S úžasom sme prechádzali okolo verných napodobenín obrovských dinosaurov. Páčil sa nám aj príbeh v 3D kine o stratenom svete.  A na záver nesmel chýbať nákup suvenírov, ktoré nám tento výlet budú pripomínať.

            • Svetový deň stolného tenisu

            • Pri príležitosti svetového dňa stolného tenisu (23.4.2023) pod heslom „Mysli udržateľne, konaj hneď“ zorganizovala Základná škola v Kráľovskom Chlmci stolnotenisový turnaj za účasti Základnej školy Mihálya Helmeczyho, Základnej školy Stredy nad Bodrogom a Gymnázia v Kráľovskom Chlmci, s nasledovným poradím:

              1. Základná škola, L. Kossutha 580/56, Kráľovský Chlmec

              2. Gymnázium Kráľovský Chlmec a Základná škola Mihálya Helmeczyho

              3. Základná škola Streda nad Bodrogom

              Všetkým zúčastneným srdečne blahoželáme.

            • Stará dievka a čert

            • V máji k nám opäť zavítali herci z DIVADLA NA PREDMESTÍ zo Spišskej Novej Vsi. Očarili nás divadelnou rozprávkou Stará dievka a čert, ktorá je z dielne najznámejšieho slovenského rozprávkara P. Dobšinského. Divadelná komédia o starej dievke, ktorá sa zoznámila s čertom, zaľúbila sa do neho a nakoniec sa jej podarilo čerta i poľudštiť , bola plná zábavných situácií a veselých pesničiek. V závere žiaci ocenili hercov búrlivým potleskom. 

            • ENVIRO - enviromentálne aktivity

            • Žiaci na I. stupni mali možnosť na rôznych stanovištiach obohatiť svoje vedomosti o životnom prostredí. V úvode hodiny si žiaci pozreli video: Ako pomôcť Zemi. Na stanovištiach sa mohli dozvedieť o vode, čo patrí do ktorého prírodného spoločenstva. Mali možnosť vypočuť si zvuky zvierat v prírode, poznávať rastliny a zvieratá, ale aj naučiť sa, čo je recyklácia. 

              Poprosili sme rodičov, aby nám pomohli skrášliť priestory školy. Poslali nám nádherné kríky a kvety, ktoré sme spoločne vysadili. Veľmi pekne ďakujeme rodičom za sadenice.  Žiakom sa veľmi páčilo, že koľko informácií získali o prírode a majú ešte väčší dôvod na to, že prírodu okolo seba treba vnímať srdcom.

              Deň enviromentálnych aktivít prebiehal aj na II. stupni.  Aj naši starší žiaci radi skúmajú, hľadajú, hádajú. Počas dňa enviromentálnych aktivít riešili rôzne úlohy z enviromentálnej výchovy. Na jednotlivých stanovištiach mali pripravené aktivity, kde dokázali zúročiť svoje poznatky. Práve pri riešení takýchto úloh sa učia skúmať svet okolo seba, hľadať súvislosti a konať zodpovedne. Veríme, že spoločnými aktivitami dokážeme vybudovať ten správny vzťah k životnému prostrediu. 

            • Plavecký výcvik žiakov 6. a 7. ročníka

            • Naša škola, ako jedna z mála škôl v regióne, opäť organizovala pre žiakov 6. a 7. ročníka zdokonaľovací plavecký výcvik. Do hotela Chemes na Zemplínskej Šírave, v priebehu týždňa od 15. do 19. mája 2023, denne dochádzalo 42 žiakov, ktorí si okrem plaveckého tréningu osvojili rad celoživotných návykov a skúseností. Predpísaný plán bol zvládnutý zábavnou a hravou formou v duchu výbornej spolupráce, porozumenia a rešpektu. Zdar pozitívnemu vzťahu k vode a športom!

            • Deň otvorených dverí

            • Vážení rodičia a priatelia školy!

               

              Riaditeľstvo školy Vás pozýva na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 25. mája 2023.

               

              Program:

              Na všetkých vyučovacích hodinách možnosť návštevy ľubovoľnej triedy podľa rozvrhu hodín

               

              Otvorené hodiny na I. stupni:

              1. vyučovacia hodina – I.A, I.B, I.C, II.A, II.B, II.C, IV.B, III.C, III.B

              4. vyučovacia hodina – IV.C

              5. vyučovacia hodina – III.A, IV.A

               

              Otvorené hodiny pre budúcich prvákov budú od 09:40 hod. vo všetkých triedach

               

              Otvorené hodiny na II. stupni:

              1. – 2. vyučovacia hodina – 5. - 6. ročník 07:45 – 9:25 hod.

              3. – 4. vyučovacia hodina – 7. - 8. ročník 09:40 – 11:20 hod.

              5. – 6. vyučovacia hodina – 9. ročník 11:30 – 13:10 hod.

               

              Naskytne sa Vám príležitosť oboznámiť sa s priestormi školy, s najmodernejšou vzdelávacou technikou a s vystavenými žiackymi prácami, návštevou kútika živej prírody, návštevou školskej jedálne či telocvične.

               

              Srdečne Vás očakávame a tešíme sa na Vašu účasť.

              PhDr. Róbert Berta, MBA - riaditeľ školy

            • Program pre starkých

            • Nezabudli sme ani na naše babičky, ktoré sme navštívili v Dome sociálnych služieb v Kráľovskom Chlmci. Žiaci I.C a II.B triedy pripravili pre nich krátky kultúrny program popretkávaný básničkami, pesničkami a tancom a obdarili ich aj milým darčekom. Sme radi, že sme im vyčarili úsmev na tvári. 

            • Oslavy Dňa matiek

            • „Keď ste mamou, nikdy nie ste vo svojich myšlienkach sama. Mama vždy myslí dvojnásobne – raz za seba a raz na svoje dieťa.“

              Druhá májová nedeľa už viac ako 100 rokov patrí všetkým mamám. Našim mamičkám sme s láskou pripravili milý kultúrny program. Spoločne sme si zaspievali, zatancovali a bláznivo sa zabavili. Chceli sme povedať našim mamám ako ich máme radi, čo pre nás znamenajú a vyjadriť im našu vďačnosť za všetko, čo pre nás robia.